Tipareste

Supa de fasole cu afumaturi


Lastarul de fasole si-a scuturat capul de tarana si s-a uitat nedumerit in jur. Un vantisor cald ii infiora tulpina si el se intinse cat reusi de tare. Cand se intoarse observa alaturi un harag subtire de salcam care urca hat sus, mai departe decat putea el sa vada. Atunci lastarul isi desfacu tentaculele si incepu sa urce fara graba pe harag. In timp ce urca, de cate ori vantul ii dezgolea tulpina, de atatea ori venea o fiinta stranie, cu trup de lemn si cap de metal, care ii tot impingea pamant la radacina. Lastarul nu-i atragea atentia, ca doar nu-i facea nici un rau, ba din contra: devenea mai sigur pe sine si simtea mai multa vigoare in tulpina in timp ce urca tot mai sus. De cateva ori praful de pe frunte adus de vant a fost spalat de broboanele ce cadeau de undeva de sus. In astfel de momente lastarul le scutura vesel si continua sa urce. Dupa ce a urcat o haba de vreme, la un moment dat, lastarul se simti obosit. Soarele ii mangaia frunzele si el motaind lenos, a cuprins haragul cu toate tentaculele cazand intr-un somn adanc. In timp ce dormea a venit cineva, l-a dezlipit usor de pe harag, ca sa nu-i scuture boabele, l-a culcat atent intr-un sac si l-a dus intr-un loc unde erau o multime de semeni de-ai sai. Zgomotul de acolo l-a trezit. Fiecare avea ceva de spus: cineva striga ca el e mai pestrit, altcineva zicea ca negrul e la moda, unii spuneau ca anume ei, cei galbeni, sunt mai buni si mai cuminti, cei cafenii spuneau ca ei au un miros mai fin, o parte sustineau cu trufie ca sunt mai rotunzi. In acel moment lastarul si-a dat seama ca ceva in interiorul sau s-a schimbat. Era tot el, dar era schimbat. A realizat atunci ca nu mai este lastar ci este un bob alb si mare de fasole. Si simtea in sinea lui prezenta in mai multe locuri: intr-o multime de boabe galbene ratacite prin toata cusca in care se afla impreuna cu ceilalti. Lastarul asculta in tacere si se gandea cam ce-o fi insemnand toate acestea, cine era necunoscutul care l-a adus aici, si ce va fi mai departe. Raspunsurile nu au intarziat sa vina. Dupa scurt timp fiinta necunoscuta s-a intors, a apucat lastarul impreuna cu alti confrati, i-a vanturat i-a pus intr-un vas metalic plin cu apa si i-a lasat acolo.

supa de fasole cu afumaturi

Povestelnicul a azvarlit doua maini zdravene de fasule in castrule, a dat de doua ori cu mana prin ele, le-a mai clatit, le-a acoperit cu apa si le-a lasat pana a doua zi.

A doua zi, asa umflate cum erau, le-a mai clatit o data, le-a acoperit iar cu apa, a bagat o frunza de dafin si a aprins focul sub fundul metalic de castrule. Peste jumatate de ceas a varsat apa, a turnat alta, a presurat oleaca de sare, a amestecat cu lingura cea mare si inca pentru o ora de vreme a uitat si de castrule si de fasule.
supa de fasole cu afumaturi

Cat timp fasulele strigau in castrule, Povestelnicul repejor a scos, de unde n-avea,

Ingrediente:
o jumatate de radacina mare de telina proaspat spintecata
200g de afumatura de porc proaspat pierit
o coada de praj proaspat inverzit
o ceapa proaspat cojita
cinci catei de usturoi proaspat dezghiocati
o patlagica proaspat spalata
un ardei proaspat clatit
doi cartofi proaspat curatati
un morcov proaspat
o lingura de faina proaspat macinata
patru linguri de smantana proaspat batuta
oleaca de boia dulce
te miri ce piper negru acolo
oleaca de sare
putintel tarhon
un manuncheas de patrunjel
un manuncheas de cimbru verde

supa de fasole cu afumaturi

Cand fasulele erau fierte de-a binelea, fara ca sa stea mult pe ganduri, Povestelnicul intr-un

Mod de preparare:
nemilos a luat si a taiat deasupra fasulelor din castrule aproape tot ce se gasea pe masa:
ceapa – maruntel,
telina – mascat,
ardeiul – maruntel,
supa de fasole cu afumaturi

morcovul – maruntel,
cartoafa – mascat,
usturoiul – hrinci mici,
rosia – in jumate,
supa de fasole cu afumaturi

afumatura – pai.
supa de fasole cu afumaturi

Boiaua, piperul, tarhonul, prajul si sarea – tot acolo. A inecat cu apa deasupra si a aprins focul. Fasulele nu se mai vedeau din castrule. Cand castrulea a inceput a clocoti, a mai micsorat para.
Fasulele taceau.
supa de fasole cu afumaturi

Cand cartoafele erau fierte, Povestelnicul a pescuit din castrule telina, patlagelele si cartoafele bineinteles. Intro farfurie le-a pisat cu cruzime.
supa de fasole cu afumaturi

In alta farfurie, a scuturat faina, a turnat deasupa trei lingura de apa, a amestecat bine. Dupa omogenizarea masei a turnat smantana si bine ca a amestecat, de aceea ca a turnat deasupra un polonic, doua din continutul castrulei cu fasule (ca sa nu se branzeasca). A iesit un sos de ingrosat foarte util.
supa de fasole cu afumaturi

Dupa asta a rasturnat in castrule (acolo unde fierbeau si fasule) si cartoafele pisate si sosul de ingrosat supa, si manuncheasul de cimbru, si patrunjelul tocat.. A moderat focul si a lasat bietele fasule sa clocoteasca inca 5 minute.
supa de fasole cu afumaturi

Au fost niste amarati lastari de fasole si a iesit o nemaipomenita castrule de fasule.
supa de fasole cu afumaturi

Sfaturi ca la urma:
Daca fasolea e fiarta bine, ca sa nu sa se rasfiarba, puteti fierbe doar legumele, iar fasolea s-o adaugati odata cu cartofii pisati. Iaca asa.

1 comentariu la Supa de fasole cu afumaturi

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

E bine să ştii


Întrebarea vină n-are

Oare ce vârsta au cititorii Poveştilor gustoase?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...

Ieşire în lume