„Demult n-am mai facut noi paste”. Cam acesta a fost primul gand cand ne-am gandit cu ai casei cam ce papam azi la cina. Ca prin minune in frigider se plictiseau cativa crenvursti italienesti si de aceea am hotarat sa-i impacam cu pastele. Pentru a savarsi aceasta isprava, vitejeste am schimbat caloriferul cald pe ceata de afara si m-am intors peste jumatate de ora cu toate cele necesare.
Ingrediente:
500 g paste
200 g masline
50-100 g salam
8 crenvursti
1 ceapa
1 ardei mediu (din cel barosan pe care-l vedeti in imagine am folosit numai jumatate)
4 catei de usturoi
4 linguri de pasta de tomate dulce
2 linguri de masa de faina
½ lingurita oregano uscat
1 bot de unt
marar
patrunjel
ulei
Mod de preparare:
Se pun la fiert cam 2 litri de apa in care se adauga 2 lingurite de sare. Cand apa da in clocot se adauga pastele, se face focul mai incet (dar nu foarte incet) si se lasa sa fiarba fara capac vreo 20-25 min (in general, depinde de ce fel de paste folositi). Ca sa nu dati gres, cititi ambalajul sau daca nu aveti ambalajul, gustati-le din cand in cand – ies bune al dente Dictionar. Da, si mai trebuie sa le amestecati o data la fiecare 5 min. Cand sunt gata, le scurgeti fara a le spala cu apa, aruncati peste ele botul de unt si le amestecati. Despre paste cam atat.
Cat pastele fierb linistit si nesilit de nimeni, noi purcedem la sos. Pentru aceasta taiem crenvurstii in 2 sau in trei si-i rumenim pe o tigaie incinsa cu ulei.
Dupa ce i-am rumenit pe toate partile, le scoatem, le punem intr-o parte sa se scurga de ulei, iar in tigaie punem ceapa, ardeiul si usturoiul – toate tocate. Usturoiul cat mai marunt.
Peste vreo 5 minute, cand ceapa s-a inmuiat, adaugam salamul taiat cubulete.
Nu uitam sa amestecam. La fiecare minut trebuie sa rascolim in tigaie pentru a praji continutul uniform. Peste vreo 5 minute, adaugam pasta de tomate.
Prajim inca vreo 10 minute pasta de tomate, dupa care adaugam cam 200g de apa clocotita. Precis o sa apara la careva intrebarea: ce e cu tigaia care se vede pe planul din spate? Este o tigaie rotunda, cu un continut similar cu tigaia din fata, cu exceptia produselor anti-vegetariene. Sa stiti ca se poate face sos pentru paste si fara crenvursti si salam.
Gata, la intrebare am raspuns, mergem mai departe. Asteptam sa inceapa a fierbe. Lasam tigaia sa clocoteasca la foc incet inca vreo 5 minute, dupa care adaugam maslinele, putin mararul tocat, patrunjel – la fel,
si crenvurstii. Tot aici va intra in scena si mister oregano. Eu n-am pus, da voi daca vreti, putesi gusta si sa decideti: ii trebuie sosului sare si piper sau nu.
Cele doua linguri de faina le amestecam cu apa (2-3 linguri) ca sa obtinem o masa smantanoasa omogena pe care o turnam in tigaie, amestecand continuu. Ne oprim din amestecat peste vreo 3 minute cand stingem focul.
Si asa cum o masa fara vin e ca o nunta fara lautari, turnam in pahar un vin rosu de casa (probabil sec, desi nu sunt sommelier sau degustator ca sa afirm cu autoritate ce vin e cel din pahar si de care ar trebui la pastele pe care le-am facut cu cei de acasa. Cu certitudine vinul din pahar e din butoiul din mijloc din beciul lui nanu Valoghea). Turnati si voi de care va place
si, lucrul cel mai principal, sa aveti pofta si mancare pentru ea. Vorba ceea, unde mancare nu e – nimic nu e.
Foarte simplu, am facut si eu de multe ori fara sa-mi dau seama. … :))))))) si nelipsitul pahar de “cinste” ;).
exact!:)conteaza bun sa fie;)
Deci pe tine te privim marti la Sare si Piper? 🙂
zice lumea ca da:) Si eu tot asa zic:)
Da nu se sfadesc salamul cu crenvustii?
deloc!:)
Bine c-ai terminat carnoasele din frigider, sa nu se strice, ca de maine intram in Postul Craciunului.
hm… greu de crezut:)
Nu ma indoiesc ca e gustos, si mai ales pentru moldoveni … dar dak invit pe cineva din europa, partea mediterana … ap imiva spune ca e foarte prajit si e foarte gras … nu treb de abuzat cu asa mincare des …
Sunt pentru prima data pe sait … e minunat, mia placut .. dak imi permiti iti trimit si eu ceva recete … specific bucatariei Italiene!
Bafta multa la postari!
cu prietenie … Andrean
Pentru oaspeti ar fi mai bine venita ceva din bucataria nationala, desi depinde… In ceeea ce priveste reteta, o poti trimite pe email. Am si eu o multime in coada de asteptare. Cand o sa-i vie randul retetei tale, nu stiu sincer, dar nu este exclus ca o s-o incerc;)
Bafta si tie!
Arata foarte bine si este o mancare rapida.
Exact! Mulţi zic că nu e sănătoasă, probabil s ereferă la crenvurşti. Vreau să le spun că crenvuştii erau din Italia şi erau destul de scumpi:) – unicul criteriu de calitate pe care-l pot garanta:)