No, se putea de facut un ghiveci, un ragu sau ce fel de amestecaturi leguminoase mai exista. Da i s-a parut Povestelnicului ca nu e suficient de interesanta ideea. Si unde mai pui ca i s-a facut si dor de menajerie. De aceea a hotarat el ca din aceleasi chestii bune sa faca o alta chestie la fel de buna dar care arata altfel. Aceeasi Marie, cu alta palarie.
Asa, o reteta mai trasnita, venita la niste neuroni flamanzi pe neprins de veste si cu o perversiune legata strict de continutul frigiderului. Pai, am bagat nasul dupa usa alba si le-am scos pe toate:
250 g rosii pasate
2 catei de usturoi
1 cartof mare
2 carnati de porc
2 dovlecei mici
1 lingura de ulei de masline
sare
piper negru
4 foi intregi de varza medie
2 ace si 6 scobitori (ca fara ele – bucluc mare)
Ce credeti c-am facut cu ele? Va spun:
In primul rand am pus la foc o cratita cu apa sa fiarba. Cand apa a fiert, am aruncat acolo niste sare, am dizolvat-o bine prin amestec si am pus in ea foile de varza, astfel incat sa fie acoperite complet. Le-am lasat sa stea sub capac vreo 3-5 minute.
Intre timp am prajit carnatii, asa cum v-am mai spus cand am facut carnati sub crusta de cartofi.
Pe urma am preparat plapuma ca sa invelesc cozile.
Pentru inceput, am dat cartoful prin razatoare. Chiar daca mai sus vedeti doi, sa stiti c-am folosit doar unul.
Cartoful ras, usturoiul si rosiile adunate gramada, le-am alintat cu ulei de masline, sare, piper, busuioc si oregano daca vreti.
Si cu instrumentul magic, numit blender, am preparat sosul.
Cand frunzele de varza s-au inmuiat de-a binelea, le-am scos ca sa le tai in jumatate, de-a lungul petiolului.
Eu m-am gandit cat m-am gandit si am hotarat sa scap in general de petiol.
Chiar daca n-o sa faceti coada de zebra din asta, o sa stiti cum sa faceti foile de varza pentru galuste sau altfel de umplutura. Data asta la mine a fost prima, cand am avut de furca cu foile de varza.
Dupa, am taiat dovleceii si carnatii rondele. Grosimea – cam 2 cm. Toate rondelele le-am pus pe ac si astfel am obtinut doua cozi frumoase de zebra.
Sa fiti foarte atenti cand taiati rondelele, c-o sa patiti ca mine: vedeti coada cea de jos e cam stramba. Nu cumva sa vi se intample si voua.
Acele puse la punct se invelesc frumos cu foile de varza. Si ca sa nu sa se rataceasca unele de altele, prindeti-le cu niste scobitori.
Aici a venit momentul oportun sa aratam cozilor de zebra sosul cartofo-rosietic. Pe fundul unei tavi am asternut un strat de sos peste care am pus acele invelite.
Deasupra am turnat restul sosului, am acoperit tava cu folie de staniol, si am dat-o cuptorului incins la 200 °C.
O tineti acolo cam o ora jumatate, se poate si doua, la temperatura de 200 °C. La fiecare 30 min, scoateti folia si cu o lingura strangeti sosul de prin parti si-l turnati peste aceste pseudo galuste. In ultimile 30 minute tava o puneti la cuptor fara folie.
Peste 1,5 ore am scos tava, am scapat usor de scobitori si ace, i-am trezit pe cei lesinati in bucatarie si i-am asezat la masa.
Iata asa, dragii Povestelnicului, am zdrobit o mancare rustica cu elemente de suprarealism. Cat despre coctailul pe care-l vedeti in prima poza, va spun repede cum se face. Pentru el am folosit:
400 ml lapte de cocos
200 ml apa minerala (dezirabil carbogazoasa)
4 lingurite de dulceata de zmeura
2 lingurite de fulgi de cocos
8 cuburi de gheata
Toate astea le-am pus gramada intr-un urcior si am bagat blenderul in ele.
Pofta mare dara, iubiti zebrele!
[…] Cozi de zebră în foi de varză » […]