Toamna-i da zor cu frigul si cu ploile iar cetateanul de rand se conformeaza cu moda si incepe sa se deprinda cu fasolea. Nici Povestelnicul nu face o exceptie. El adora fasolea si de aceea uneori chiar vorbeste cu ea. Dar nu despre asta este vorba. Treaba e ca azi o vacuta si-a facut datoria de vacuta si a ajuns pe masa Povestelnicului impreuna cu alte daruri ale naturii printre care si o minunata fasole pestrita.
Ingrediente:
o bucata de ciolan de vacuta
2 pahare de fasole uscata
2 cepe
3 catei de usturoi
2 ardei dulci
2-3 frunze de dafin
1 varf de lingurita de rozmarin uscat
1 varf de lingurita de piper negru
1 lingurita maghiran uscat
½ lingurita de boia
1 legaturica mica de cimbru uscat
1 tulpina de praz
ulei
sare
Mod de preparare:
Nu va bucurati acum prea tare. Cum v-am spus mai demult, fasolea trebuie hidratata bine inainte de a o pune la fiert. Eu de obicei o tin o zi in apa.
Dupa asta ea fierbe usor si urmarile fiziologice, ca sa le zicem asa, nu zgarie nervul olfactiv si nici cel auditiv. Cu alte cuvinte fasolea isi pierde auzul muzical. Garantat suta la suta. Plus la asta, fasolea creste considerabil in volum.
Deci: a doua zi punem fasolea la fiert cu frunza de dafin, putina sare si bineinteles bucata de ciolanel. Cam pentru o ora, la foc mediu. Peste o ora puteti sa dezosati ciolanul, daca doriti. Povestelnicul anume asa si a procedat.
Pana ele se fac bune, tocam zarzavaturile: ceapa, usturoiul, ardeiul si morcovul
… si le aruncam intr-o tigaie cu ulei incins. Mestecand ca sa nu se parpaleasca prea tare, le tinem la foc mediu cam 5 minute.
Bineinteles nu uitam sa taiem prazul. Neaparat trebuie frumos, altfel nu va iesi ce ne-am pus in gand.
Cand vine vremea, adaugam peste legume fasolea, carnea de vita,
condimentele toate,
si prazul.
Amestecam bine si le lasam sa se gateasca la foc moderat vreo 45 de minute, sub capac. Ca sa nu uit: o jumatate din legatura de cimbru pe care ati vazut-o mai sus am inecat-o in fasole cu 10 minute inainte de a stinge focul.
A iesit un ciolanel cu fasole minunat si la chip
si la miros.
Iar cine e fericit si are, poate sa-si toarne cinzeci de molecule de buriseanca de Tribisauti. Sanatate lui DGD si lui badea Costica!
tre` sa fie buuun..
Da, a fost! Mai ales daca esti amator de fasole;)
cred ca ai uitat sa enumeri prazul la ingrediente! nu am gatit niciodata fasole cu vita. dar pe urma m-am gandit ca ce are, poate incerc!!
Exact! Eu cu cat mai mult gatesc, cu atat mai mult ma confing ca merita sa experimentezi, adica sa nu faci chiar cum scrie in carte.
Iaca e o idee de facut fasole cu rasol (eu credeam ca e ceva afumatura cand am citit ciolanel). Si pozele si relatarea, superhaioase toate. Merci de idee, cu prima ocazie fac.
Aaa, ce sunt tijele din pozele finale, alea verzi, telina? Ca nu imi dau seama.
Sanatate.
Telina;)
Dinule da tu esti culmea, cum draga Doamne reusesti atunci cind prepari asa gustosenii sa aranjezi legumele asa de aratos?
cele mai reusite poze cu mincare pe care le-am vazut pe colinele internetului sunt la tine pe blog. BRAVO
Merci desigur:) da daca ai sti cat dureaza toata procedura (aranjare si fotografiere plus gatit) 😀 Am niste prieteni in ospetie, si cynd am terminat de facut reteta asta, erau morti de foame si pofta:)) Am inteles ca atyta cyt vor sta la mine, putine sanse sa apara ceva nou pe blog sau invers – o sa plece foarte repede:)
Waw papa bun, dar ma ia foamea daca mai stau pe site-ul asta.
O sa mai trec pe aici cu nevasta-mea.
🙂 good
Am pregatit totul.Azi seara incerc!