Zarzavat Pictures And Melesteu Spilberg presents:
A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti. A fost odata un curechi murat. Traia curechiul acela in pace, liniste si buna intelegere impreuna cu fratii lui de cruce – alti curechi murati, morcovi si sfecle rosii murate la fundul unei putini albastre astupate cu capac negru. Si cum huzureau ei si de grija nu stiau, sa vedeti ce-i trece prin cap intr-o buna zi curechiului nostru. Ii veni lui in bostanul lui de curechi rozov si murat iaca sa un gand: care este menirea aflarii lui pe lumea asta, sub capacul negru la mijlocul cerului albastru al putinii. Si s-a tot framantat el cu gandul ista mult si bine, de nu-si gasea somn si se tot varcolea prin moare incolo incoace incurcand tihna morcovului si sfeclei. Dar iata ca intr-o buna zi capacul s-a dat la o parte aruncand peste toti vietuitorii putinei o lumina orbitoare. Si cum stateau ei nedumeriti, din cer a coborat o grebla mare cu cinci dinti mirosind a ceapa si l-a smuls pe curechiul nostru dintre confratii lui, ducandu-l hat sus. Cand curechiul a disparut, iar capacul a aparut din nou, luminand cu negru cerul putinei ca odinioara, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Curechiul nostru insa, plin de bucurie, simtea ca aceasta este ziua cand el va afla ceea ce cauta demult sa afle. Si a aflat.
A aflat ca urma sa fie spalat, taiat felii si aruncat in mijlocul unui vulcan ce fierbea cu lava stravezie, unde sufletul lui s-a contopit cu multe altele, amestecandu-si reciproc trupurile si aromele pana la urma dand nastere unei fiinte noi, superioare – fiinta ce avea sa cunoasca marele adevar si sa-l vada pe dumnezeul tuturor vietuitoarelor din putina sa si alte putini – pe OM.
Ingrediente:
– 1 kg carne de porc taiata in bucati medii
– O ceapa medie uscata taiata in patru
– 2 kg varza murata taiata bucati mari
– 1 litru de suc de tomate (daca nu este suc de tomate de poate prepara un sos din 5 linguri bune de pasta de tomate adaugate la litru de apa)
– trei morcovi medii taiati felii
– piper negru boabe
– trei foi medii de dafin
Mod de preparare:
1. Intr-o cratita cu capacitatea de 6 litri se pune la fiert carnea in 3 litri de apa. Cand incepe a fierbe, se pune ceapa si se sareaza.
2. Dupa ce carnea fierbe putin (la 1/3 din timpul necesar pentru fierberea completa), se adauga varza, morcovul si sucul de tomate. Se lasa sa fiarba la foc incet.
3. Cand varza e suficient de fiarta (devine moale), se adauga piper, foi de dafin si daca este necesar, se sareaza. Se lasa la fiert sub capac inca 10 minute.
In roluri:
Curechiul murat – o varza de toamna din Floresti, murata cu dragoste
OM – Povestelnicul si alti nahlebnici
In episoade:
Sfecla murata
Morcov murat
Moare de curechi
THE END
P.S. Numai cand pronunti „varza” sau „zarzavat” sunetul acestor doua cuvinte iti creeaza senzatia de crontaiala si gust de curechi murat in gura. Cum sa nu-l iubesti dupa asta?…
Acum e ora 12. Tu eşti T E R O R I S T!!! 🙂
Vitalie, eu ma autoterorizez yn rynd cu lumea:))
Eu așa ceva numesc Varză cu carne.
Am mai auzit shi alte variante, da pyna la urma tot esenta conteaza;)
apropo..înearcă în loc de carne să folosești cabanos sau ”sardălși” 😀 …se primeșete la fel de gustos
oo, asta biudjetnyi variant:)) Normaal, treb cumva de ynshercat
cind ma uit in facebook, simt ca asta-i cea mai mediatizata reteta a ta. toti te lauda. iaka si eu: maladetz!
Merci desigur:) Concret la boshul ista eu an fost ajutor de sef-povar, dac cinstit:)
..lea, vreu borş! După asta mă duc să mănânc un borş, pa liubomu, ori cumpă ce trebu şi fac singur!
Parca vad ca amush trebu s ma duc acasa s scot castrulika cu borsh yn drum shi sa dau la taz care se uita cosa la borsjhu neu:)
Da… Aista-i bors cu curechi murat (inadmisibil in unele borsuri cu curechi). Borsul scazut se prepara cu totul si cu totul altfel (reteta nu corespunde totalmente).
Va-nvat, va-nvat si…
da eu iaka sporem c u povarul ca la “noi yn sat” borshul scazut se face altfel:))
Pe scurt ashe, trebu urgent s eu reţeta de la tine sh sa fac. Shapu ne-om apredeli cu denumirile:)))
Curechi murat, costite de porc, (apa, sare si restul nu ca am) si vii la mine sa-ti lamuresc practic ce-nseamna bors scazut.
P.S. Altii cred ca se cheama asa, pentru ca cand il mananci scade.
:))) iaka asta propunere contructiva deam:))
da la mine asta se chiama CURECHI SCAZUT 🙂 Pofta Buna!
a treia denumire pe az:)
neam neam
Vai, ce borsisor…mmmmm…Numai ca morcovul e prea mascat taiat, dupa mine, in rest, e tare atractiv 😉
shi nu doar atractiv, ci si gustos:)
Buuuuuuuuuuun, vreau si eu sa fac azi un bors scazut 😛 ii stii cumva si legenda, mi-ar fi interesant sa stiu de unde creste radacina :)) ?
Care radacina?:) Spunem tot, doar sa stiu care radacina:)))
hei :)) unde s-a facut prima data acest bors :)) in ce zona a lumii ?
in fine am gasit poza ta pe alt site daca te intereseaza intra sa vezi http://zinazen.wordpress.com/2011/01/05/de-craciun-pe-vechi-bors-scazut/ , si eu am facut ieri dupa cum ziceam numai ca inca nu am apucat sa fac poza la produsul final
Nu stiu exact unde a aparut, dar sunt aproape sigur ca in zona carpato-danubiano-pontica:) Poza am vazut-o. Atata timp cat sta watermark-ul pe ea, nu vad nici o problema sa fie preluata.
Sa ne arati si imaginile tale;)
intra pe blog, sa vezi pozele 🙂 carpato-danubiano-pontica – poate gasesc ceva pe net, pana acum n-am gasit nimic, se pare ca totusi e o mancare traditionala pentru zona moldovei :))
da dın prıçına vuastra aiç mio ıntrat fuamia :)) ma duk la bukatarie