Tipareste

Bors scazut


Zarzavat Pictures And Melesteu Spilberg presents:

A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi, nu s-ar povesti. A fost odata un curechi murat. Traia curechiul acela in pace, liniste si buna intelegere impreuna cu fratii lui de cruce – alti curechi murati, morcovi si sfecle rosii murate la fundul unei putini albastre astupate cu capac negru. Si cum huzureau ei si de grija nu stiau, sa vedeti ce-i trece prin cap intr-o buna zi curechiului nostru. Ii veni lui in bostanul lui de curechi rozov si murat iaca sa un gand: care este menirea aflarii lui pe lumea asta, sub capacul negru la mijlocul cerului albastru al putinii. Si s-a tot framantat el cu gandul ista mult si bine, de nu-si gasea somn si se tot varcolea prin moare incolo incoace incurcand tihna morcovului si sfeclei. Dar iata ca intr-o buna zi capacul s-a dat la o parte aruncand peste toti vietuitorii putinei o lumina orbitoare. Si cum stateau ei nedumeriti, din cer a coborat o grebla mare cu cinci dinti mirosind a ceapa si l-a smuls pe curechiul nostru dintre confratii lui, ducandu-l hat sus. Cand curechiul a disparut, iar capacul a aparut din nou, luminand cu negru cerul putinei ca odinioara, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. Curechiul nostru insa, plin de bucurie, simtea ca aceasta este ziua cand el va afla ceea ce cauta demult sa afle. Si a aflat.
A aflat ca urma sa fie spalat, taiat felii si aruncat in mijlocul unui vulcan ce fierbea cu lava stravezie, unde sufletul lui s-a contopit cu multe altele, amestecandu-si reciproc trupurile si aromele pana la urma dand nastere unei fiinte noi, superioare – fiinta ce avea sa cunoasca marele adevar si sa-l vada pe dumnezeul tuturor vietuitoarelor din putina sa si alte putini – pe OM.
bors scazut

Ingrediente:
– 1 kg carne de porc taiata in bucati medii
– O ceapa medie uscata taiata in patru
– 2 kg varza murata taiata bucati mari
– 1 litru de suc de tomate (daca nu este suc de tomate de poate prepara un sos din 5 linguri bune de pasta de tomate adaugate la litru de apa)
– trei morcovi medii taiati felii
– piper negru boabe
– trei foi medii de dafin

Mod de preparare:
1. Intr-o cratita cu capacitatea de 6 litri se pune la fiert carnea in 3 litri de apa. Cand incepe a fierbe, se pune ceapa si se sareaza.
2. Dupa ce carnea fierbe putin (la 1/3 din timpul necesar pentru fierberea completa), se adauga varza, morcovul si sucul de tomate. Se lasa sa fiarba la foc incet.
3. Cand varza e suficient de fiarta (devine moale), se adauga piper, foi de dafin si daca este necesar, se sareaza. Se lasa la fiert sub capac inca 10 minute.

In roluri:
Curechiul murat – o varza de toamna din Floresti, murata cu dragoste
OM – Povestelnicul si alti nahlebnici

In episoade:
Sfecla murata
Morcov murat
Moare de curechi

THE END

P.S. Numai cand pronunti „varza” sau „zarzavat” sunetul acestor doua cuvinte iti creeaza senzatia de crontaiala si gust de curechi murat in gura. Cum sa nu-l iubesti dupa asta?…

25 comentarii la Bors scazut

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

E bine să ştii


Întrebarea vină n-are

Oare ce vârsta au cititorii Poveştilor gustoase?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...

Ieşire în lume